Bahaya
Makanan Ringan (Junk Food)
Makanan ringan boleh
dikategorikan sebagai makanan kurang khasiat yang memudaratkan kerana ia
mengandungi karbohidrat jenis biasa, lemak tepu dan garam dengan kadar yang
tinggi, di samping rendah ataupun tiada langsung bahan serat, protein, vitamin
dan zat-zat logam di dalamnya
Allah
berfirman:
“Wahai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang
baik-baik yang Kami berikan
kepadamu dan
bersyukurlah kepada Allah jika benar-benar hanya kepada-Nya kamu menyembah.”
(Surah Al-Baqarah ayat 172)
Nabi
Muhammad bersabda:
“Jauhilah sesuatu yang memudaratkan...” (Riwayat Malik,
Al-Hakim, Baihaqi dan
Ibnu Majah)
Pelbagai Makanan Ringan
Kek dan kuih-muih
mengandungi kadar gula yang tinggi dan kadar vitamin serta zat-zat logam yang
amat rendah.
Minuman jenis cola
juga mengandungi lebihan gula dan kadangkala ia dicampurkan dengan sejenis
dadah yang boleh
membawa kepada
ketagihan, iaitu kafeina. Ais krim pula mengandungi banyak gula dan lemak.
Minuman jus
buah-buahan yang dijual di dalam botol kebanyakannya tidak mengandungi jus
buah-buahan asli,sebaliknya mengandungi banyak gula, air, bahan pewarna dan
perisa tiruan. Kentang goreng atau potato chips pula mengandungi kadar lemak
dan garam yang tinggi yang memudaratkan.
Makanan Ringan Dan Darah Tinggi
Makanan ringan amat
berbahaya kepada kesihatan apatah lagi apabila ia diambil selalu. Satu kajian
yang melibatkan 200 pelajar sekolah dan mendapati lapan daripada sepuluh
pelajar-pelajar itu mengambil
lebihan lemak tepu
melalui makanan ringan. Ujian makmalmenunjukkan, satu pertiga daripada mereka
mengandungikadar kolesterol di dalam darah yang tinggi dan 10% daripada mereka
menghidap penyakit darah tinggi.
MindaSuper.com
- Membentuk Kecemerlangan Minda Dengan Al-Quran
http://
No comments:
Post a Comment